CASE:
JOSPAK
Robotmation on toimittanut elintarvikepakkauksia tuottavalle Jospakille tuotteiden laatikointia helpottavia robottisoluja. Laatikointikonsepti oli uusi, mutta onnistunut. Uuden tehdasrakennuksen ja sinne toteutetun modernin linjaston ansiosta yritys on päässyt tehostamaan tuotantoaan ja kasvattamaan kapasiteettiaan
JOSPAK yrityksenä
Forssalainen Jospak Oy on valmistanut vuodesta 2014 lähtien kierrätettäviä ja kaasutiiviitä kuitupohjaisia elintarvikepakkauksia teollisuuteen ja kaupoille. Tuotteet sisältävät peräti 85 % vähemmän muovia ja johtavat merkittävästi alhaisempiin CO2-päästöihin elintarviketeollisuudessa yleisesti käytettyihin rasiapakkauksiin verrattuna. Jospakin pakkaukset sopivat niin lihalle, kanalle, kalalle, kasviksille kuin valmisaterioillekin.

Yritys myös kehittää omien pakkaustuotteidensa valmistamiseen tarvittavaa teknologiaa. Jospak® vuoassa on yhdistetty kuitupohjaisen materiaalin ja muovin parhaat ominaisuudet, minimoiden näin pakkaus- ja ruokahävikkiä. Ekologisuus ja vihreä siirtymä on globaali trendi, joka on tullut jäädäkseen kaikille aloille, myös elintarviketeollisuuteen. Tähän kysyntään Jospak vastaa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Jospak rakennutti toiminnalleen Forssaan vuonna 2022 uuden tehdashallin. Ajanmukaiset toimitilat vastaavat paremmin yrityksen kasvutarpeisiin ja mahdollistavat tehokkaamman tuotantotoiminnan. Jospak tilasi Robotmationilta heidän toimintaansa räätälöidyn pakkausautomaatiolinjaston, jonne Robotmation toimitti laatikointirobottisoluja ja kuljetinjärjestelmän. Tarkoituksena oli sujuvoittaa asiakkaille matkaavien tuotteiden laatikointia.

- Tuotteistamme yli 90 % menee vientiin. Jospak® vuokaratkaisu on myös kansainvälisesti palkittu ja tuotettamme, sekä yritystämme kohtaan riittää kiinnostusta maailmalla, kertoo Jospakin teknologiapäällikkö Jari Vuorinen

- Robotit pakkaavat tuotteet laatikoihin ja asettavat täydet laatikot kuljetuslavalle, josta ne siirtyvät valmiina pakettina eteenpäin toimitettaviksi, Vuorinen tiivistää
Robotiikan ansiosta kokonaisprosessi tehostui merkittävästi
Haasteena projektissa oli ratkaista se, miten korkeat vuokapinot saadaan automatisoidusti ryhmiteltyä ja siirrettyä sisälle pahvilaatikkoon. Tämä haaste taklattiin käyttämällä kahta Robotmationin toimittamaa KUKA-teollisuusrobottia, jotka toimivat yhteistyössä keskenään. Käytössä oleva robotiikka tehostaa Jospakin tehtaan kokonaisprosessia ja nopeuttaa tuotteiden pakkaamista. Toiminnot, jotka ovat ennen vaatineet runsaasti käsityötä, voidaan tehdä nyt nopeammin koneellisesti. Tämän ansiosta volyymia on voitu lisätä.

Robotmationin toteuttama laatikointikonsepti on uusi, mutta lopputulos sitäkin onnistuneempi. Merkittävä investointi kannatti ja tilausmääriä pystytään kasvattamaan nyt entisestään. Jospak aikoo luottaa Robotmationin apuun myös lähitulevaisuudessa, kun tuotteiden lavauksen toimintoja edelleen kehitetään.
- Henkilöstöä on voitu siirtää fyysisestä rutiinityöstä mielekkäämpiin töihin, kuten koneiden käyttöön ja valvontaan. Robotiikan ansiosta olemme voineet parantaa tehtaan työoloja, Jari Vuorinen kertoo.

- Kyllä jatkossakin tullaan näkemään yhteistyötä, jolla tehdasympäristöä päästään kehittämään entistäkin toimivammaksi, Jari Vuorinen sanoo.


TEHOSTAMISTARVETTA?
Jos Jospakin tarina herätti mielenkiintoa, keskustelemme miellellämme juuri sinulle sopivista ratkaisuista
OTA YHTEYTTÄ
OTA YHTEYTTÄ
Robotmation Oy 
Kartanomäenkatu 34 
FI-32200 Loimaa
+358 (0) 20 730 9640
robotmation@robotmation.fi
Kaikki yhteystiedot >
JÄTÄ VIESTI