CASE: ROBBEN PIKKU PUUTARHA

Robotmation Oy on toimittanut Biolan Groupin eri yhtiöihin monenlaisia sovelluksia ja palveluita.
Nyt kuitenkin oli tiedossa jotain aivan uutta. Biolan Groupin osa Novarbo Oy on ammattiviljelyn ja
kasvihuonetekniikan asiantuntija, jonka tuoterepertuaariin kuuluu lukuisia eri ratkaisuja kasvihuoneen ilmastonhallintaan. Heillä ei kuitenkaan ollut tarjota loppuasiakkaalle täysin räätälöitävissä olevaa ohjausteknistä ratkaisua.

Novarbon kanssa aloitettiin keskustelemaan toimituksesta Robben Pikku Puutarhalle, joka oli jopa globaalissa mittakaavassa erikoinen. Kasvihuone ilman auringonvaloa. Ajatus toteuttaa täysin ohjaustekniikan hallinnassa oleva kasvuympäristö antaa mahdollisuuden jota ei aikaisemmin ole voinut edes kuvitella. Kasvit voidaan sijoittaa eri kerroksiin päällekkäin, koska auringon tilalla on ledivalot. Kasvustolle voidaan määrittää milloin yö alkaa, kuinka pitkä se on ja kaikki muut olosuhteet, joita normaalioloissakin on.

Erona kuitenkin se, että kaikki olosuhteet on määritettävissä, valosta, lämmöstä, kosteudesta ja hiilidioksidipitoisuudesta lähtien. Monikerroskasvihuone on myös ekologinen. Koska auringonvaloa ei enää tarvita, voidaan huone sijoittaa vaikkapa vanhaan käyttämättömänä olevaan teollisuushalliin. Koska monikerrosviljelmän lattiapinta-ala on pienempi, voidaan sijainti löytää myös kaupungin keskustasta. Tämä varmistaa tuoreiden tuotteiden matkan kaupan hyllylle minimikustannuksilla rahdin suhteen. Kasvihuonetta ohjaavaksi järjestelmäksi valittiin Robotvisor ohjelmisto, josta räätälöitiin erikoisvaatimustensa takia Growisor ohjelmistokokonaisuus erityisesti kasvihuonekäyttöön. Tämä osoittaa potentiaalin joka Robotvisorissa on. Sillä voidaan ohjata lähes mitä laitteita hyvänsä, munapakkaamosta kasvihuoneeseen.

Robben Pikku Puutarhan automatisoitu kasvihuone säästää paljon aikaa ja energiaa verrattuna perinteiseen kasvihuoneviljelyyn. Optimoitujen olosuhteiden ansiosta taimet tiivistyivät, niiden maku parani ja lehtimassa kasvoi. Robotmationin kehitystyö automatisoidun kasvihuoneen osalta jatkuu edelleen. Innovaatiossa on mahdollisuuksia kansainväliseksi hittituotteeksi, joka muuttaa koko kasvihuonekasvatuksen alaa.